Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku

Suwalski Jarmark

Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku
Dwudniowa impreza poświęcona tradycji folkloru i jadła Suwalszczyzny.
Na scenie zaprezentowali się m.in.: Anna Szafranowska, Urszula Kalinowska, Natalia Luty, Ola Maksimowicz, Damian Balcer, ,,Przeroślaki”, Suwalskie Starszaki i zespół „Nachodne”, ,,Przeroślaki”, zespół Uniwersytetu III Wieku „Złota Jesień”, Ukraiński „Wyszywanka” z Suwałk, zespół Taneczny „Srebrne Pierwiosnki”, Kapela „Onegdaj” z Filipowa, Zespół Pieśni i Tańca „Suwalszczyzna” oraz zespoły z litewskiego Mariampola i Olity.
Jury przyznaje pierwsze miejsca oraz typuje na przyszłoroczny 58 Ogólnopolski Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą w 2024 roku jako reprezentantów Suwalszczyzny następujących wykonawców:
W kategorii zespołów śpiewaczych Zespół Śpiewaczy ROSPUDA z Filipowa;
W kategorii solistów-śpiewaków Krzysztof Dziemian z Żyrwin;
W kategorii kapel Kapela KANKA FRANK z Mikołajewa i Studzianego Lasu;
W kategorii ,,Mistrz-Uczeń” Beata Szyszko-Anzulewicz (M), Daria Anzulewicz (U) i Kordian Anzulewicz (U);

Jury sugeruje, aby na pozostałych festiwalach makroregionalnych, ogólnopolskich i międzynarodowych, a szczególnie na Festiwalu ,,Sabałowe Bajania” w Bukowinie Tatrzańskiej Suwalszczyznę w roku 2024 reprezentowali:
W kategorii zespołów śpiewaczych Zespół Śpiewaczy MODRY LEN z Nowinki;
W kategorii solistów-śpiewaków Ewa Kuprewicz z Żywej Wody;
W kategorii kapel Kapela KANKA FRANKA z Mikołajewa i Studzianego Lasu.

Odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów suwalskich szkół gastronomicznych, pod okiem Marcina Budynka.
W konkursie kulinarnym rywalizowali kucharze Litwy, Francji i Polski (Suwalszczyzny).
Przewodnim tematem była kuchnia francuska z wykorzystaniem jesiotra i innych suwalskich produktów regionalnych.
Wyniki są następujące:
I miejsce Folwark Hutta
II miejsce Euro-Toques
III miejsce Stowarzyszenie Podlaskie Smaki

Zwycięzcy przyrządzili następujące dania:
Zupa – Krem cukiniowo-miętowy z grzanka z serem
Danie główne – Filet z jesiotra pod pierzynka maslano-pietruszkowa z musem z batatów i sosem beurre blanc.
Deser – Brownie z jeżyna, mięta i sosem owocowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *